25 Şubat 2014 Salı

DKB’den iş mahkemeleri ve sendikalaşma sendikalara ziyaret

Devrimci Komünist Birlik yaklaşık bir ay önce “İş Mahkemeleri Kurulması” ve “Özel Sektörde Sendikal Örgütlenme” ile ilgili çalışanlara yönelik başlattığı bilgilendirme çalışmalarını kampanyaya dönüştürmek için sendikalara ziyaretler başlattı.

DKB tarafından yayınlanan ve özel sektörde çalışan işçilere ücretsiz olarak dağıtılan Emek Bülteni’nin Nisan ayında çıkan 4’üncü sayısında ana gündem olarak “İş Mahkemeleri Kurulması” ve “Özel Sektörde Sendikal Örgütlenme” olarak belirlendi. 2000 adet basılarak işçilerin ve emekçilerin yoğun olduğu bölgelerde ücretsiz olarak dağıtılan bültende ilgili konularda bilgilendirici yazılar yer aldı.

DKB bu çerçevede başlattığı çalışmaları bir adım ileriye taşımak için başta özel sektörde örgütlenen sendikalar olmak üzere bir dizi sendikaya ziyaretler başlatarak bu konuda daha geniş bir mücadelenin örülmesi için girişim başlattı. 15 Mayıs Perşembe günü sırası ile KTÖS, DEV-İŞ ve ÇAĞ-SEN, ardından da16 Mayıs Cuma günü de BES ve KTOEÖS ile görüşen DKB temsilcileri başlattıkları çalışma ile ilgili sendika yöneticilerini bilgi vererek bu konuda birlikte ne yapılabileceği ile konusunda görüş alış verişinde bulundular.

DKB’den verilen bilgiye göre önümüzdeki hafta diğer bir dizi sendika ile de görüşülmesinin ardından bu konuda ortak bir komite kurulması için ilgili tüm sendikalarla birlikte toplantı gerçekleştirilmesi planlanıyor.

DKB tarafından “İş Mahkemeleri” ile ilgili yayınlanan bildiri ise şöyle:

“İş Mahkemeleri derhal kurulsun!

Kıbrıs’ın kuzeyinde çalışan ve iş yerlerimizde karşılaştığımız çeşitli sorunların daha hızlı ve ülkemizdeki iş yaşamı ile ilgili hazırlanan yasalara uygun bir şekilde çözülmesi için; dünyanın bir çok ülkesinde bulunan “İş Mahkemeleri”nin derhal kurulmasını talep ediyoruz.

Gerek Kıbrıs’ın güneyinde, gerekse de Türkiye’de ve diğer Avrupa ülkelerinde bulunan “İş Mahkemeleri”; iş yaşamı ile ilgili yaşanan sorunların, iş yasaları konusunda uzman kesimlerin görevlendirildiği ve normal mahkemelerde yıllarca süren davaların aksine, sorunu bir kaç hafta içerisinde ele alıp sonuçlandıran özel mahkemelerdir.

İş Mahkemeleri; iş ve sosyal güvenlik hukuku ile ilgili sorunları çözümlemek için vardır ve genelde işçi sendikası temsilcisi, işveren sendikası temsilcisi ve hâkim sınıfından başkandan oluşmaktadır.

Mu mahkemelerde görülen iş davaları genel olarak acele davalardan sayılmaktadır ve bu nedenle iş davaları adli tatilde dahi görülmektedir.

İş Mahkemeleri’nin görevleri; işçi, işveren, işveren vekili arasındaki hizmet akdinden kaynakla­nan hukuki uyuşmazlıkları çözmektir. Hizmet akdinden kaynaklanan uyuşmazlıklar(maaş, yatırımlar, izinler, sosyal haklar vb.) iş mahkeme­sinde görülür.

Ülkemizde iş yaşamı ile ilgili olarak yürürlükte olan yasalarla biz çalışanlara bir çok hak tanınmaktadır. Ancak bu haklarımızı iş verenlerde talep etmeye kalktığımızda ya işimizden oluyor, ya da çeşitli tehdit ve baskılarla korkutularak geri adım atmak durumunda bırakılıyoruz. Haklarımızı yasal yollarla talep ettiğimizde ise yıllarca sürecek olan bir mahkeme süreciyle karşı karşıya kalmaktayız. Yıllarca sürecek bir mahkeme sürecini bekleyecek durumumuz olmadığı için de haklarımızı yasal yollarla aramamız mümkün olmamaktadır.

Bizler bu gidişe artık bir dur demek zorundayız! İşte bu nedenle, öncelikle bugüne kadar yasalardan kaynaklanan ancak kağıt üzerine kalan haklarımızı aradığımızda, iş veren tarafından yasa dışı bir şekilde işten atılmamız  ya da tehdit edilmemiz durumunda sorunumuzu hızlı bir şekilde çözecek olan “İş Mahkemeleri”nin derhal kurulması için her türlü demokratik yola baş vurarak ilgili makamlar üzerinde baskı oluşturmak için mücadelemizi başlatıyoruz.


Bu haklı talebimiz için; bizlerin olan işçi sendikaları ile görüşerek bu konuda taraf olmalarını sağlamalıyız. Ayrıca bu yönde bir baskı oluşturmak için geniş bir imza kampanyası başlatıyoruz. Bu haklı talebimizi elde etme için kampanyamızı hep birlikte sahiplenelim ve en geniş şekilde yayalım. Biz işçilerin, emekçilerin en büyük gücü birlikteliğimiz ve örgütlülüğümüzdür!”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder